Rotatia jucariilor – Dezvolta creativitatea si rabdarea copilului tau

Rotatia jucariilor pentru a impulsiona creativitatea si concentrarea

In cateva cuvinte, sistemul de rotatie a jucariilor este solutiona cea mai simpla la o problema delicata.

Prea multe jucarii, paradoxal, conduc la plictiseala si la scaderea interesului pentru joaca.

Sunt momente cand nu intelegi de ce multitudinea de jucarii pe care o are copilul nu il tine ocupat?

De ce se plictiseste dupa cateva momente, desi i-ai cumparat tot ce si-a dorit?

De multe ori simplitatea castiga detasat in fata complexitatii si aglomerarii de factori. Invata cum sa rotesti jucariile, ajutand copilul sa se bucure cu adevarat de joaca.

Rotatia jucariilor jucarii montessori-Importanta Jocului

Ce este rotatia jucariilor?

Bucuria de pe chipul celor mici in momentul in care le achizitionam o jucarie ne face sa ne simtim minunat! De multe ori unele jucarii ne incanta si pe noi parintii. Astfel, tindem sa cumparam prea multe si acestea se aglomereaza incet incet. Chiar pastrate frumos in spatii sau cutii de depozitare.

Rotatia jucariilor este solutia ce trebuie aplicata in acest caz, avand un real succes. Este simplu: in loc sa aiba la dispozitie tot patrimoniul de jocuri si jucarii, vom imparti in grupuri. In functie de tipul jucariei sau abilitatea ce o dezvolta, si apoi vom oferi doar cateva dintre ele. Dupa ce s-a plictisit trecem la alt set si tot asa.

 

Beneficiile rotatiei jucariilor

Dincolo de faptul ca vom avea o casa mai “aerisita”, fara un amalgam de jucarii, exista beneficii importante pentru copii. Joaca independenta, fara a necesita constant ajutorul parintilor, este benefica pentru cei mici. Organizarea, simplitatea creeaza structura, iar copii reactioneaza bine la asta. 

Cand au prea multe jucarii disponibile, chiar langa ei, nu vor persevera intr-o activitate aleasa, fiindca atentia lor sare imediat catre altceva.

Rotatia jucariilor ii va invata pe cei mici sa stranga, sa puna la loc, sa fie organizati. Cand rugati copilul sa puna la loc jucariile, acesta va fi coplesit si va abandona. Insa, cand sunt mai putine, fiecare cu spatiul ei in care se aseaza la loc, activitatea va fi o joaca.

Mai putine jucarii inseamna necesitatea de a oferi mai multa atentie fiecareia. Copii se vor concentra mai mult pe o jucarie, o vor utiliza la adevarata valoare, vor creea singuri diferite scenarii de joc. Creativitatea si rabdarea copiilor va creste constant.

 

Ce jucarii alegem?

Rotatia jucariilor nu este o stiinta exacta. Alegerea jucariilor fiind strans legata de preferintele celor mici, de stadiul de dezvoltare, de interes, de abilitatile pe care dorim sa le stimulam.

De cate ori nu vi s-a intamplat sa fie nevoie sa faceti curat la jucarii? Sa le ordonati, sa aruncati articolele deteriorate sau cele care nu mai corespund varstei copilului.

Daca cel mic v-a stat alaturi, probabil ati observat cu cata bucurie si interes si-a regasit jucarii pe care nu le mai vazuse demult, tocmai din cauza aglomerarii acestora. Cum si-a selectat mai multe si a si inceput o joaca cu ele, sau cum te roaga sa nu arunci o anumita jucarie.

Ideea ta poate este sa o oferi altui copil pentru ca al tau nici nu s-a jucat cu ea, insa copii pot redescoperi jucarii si sa fie foarte incantati. Daca o jucarie nu a prezentat interes la un moment dat, poate nu a fost momentul potrivit.

Exemple de selectii

Ca o sugestie poti realiza niste seturi de jucarii cu articole din grupe diferite, pentru diversitate. 

  • De exemplu intr-o saptamana poti asambla un set din cuburi de constructie din lemn, jocuri de sortare, masinute, figurine cu tematica familia, ursulet de plus, creioane cerate.
  • In alta saptamana poti selecta cuburi lego duplo, jocuri de memorie, vehicule ce merg pe apa – vaporas, barcuta, figurine cu tematica animalele de la ferma, personaj din plus, set de pictura.

Ideea este sa existe mai multe tipuri de jucarii, ce dezvolta diferite abilitati, putand fi sau nu legate intre ele. 

Se poate aborda intr-o saptamana, de exemplu tematica ferma animalelor. Atunci puteti selecta: cuburi de constructie cu animale de la ferma, figurine ce reprezinta animale de la ferma, puzzle din lemn sau carton cu ferma, ca vehicul un tractor, o jucarie din plus purcelus sau catel, carioci sau creioane si un desen sau carte de colorat cu ferma.

 

Cat de des realizam rotatia jucariilor

Punerea in practica a acestui sistem, din punct de vedere al structurarii in timp, este la latitudinea fiecarui parinte.

O puteti face zilnic, o data la 3 zile sau saptamanal.

Singura regula de baza este de a lasa setul selectat la dispozitia copilului suficient de mult incat sa se bucure de ele si sa le exploreze cat mai mult.

Unde punem jucariile ce participa la rotatie?

Pentru optimizarea acestui proces, ar fi de preferat sa avem un raft sau un spatiu delimitat in care jucariile sa fie “expuse”. Un raft sectionat in mai multe compartimente, ce fac vizibile jucariile ar fi o idee foarte buna.

Iar jucariile ce nu participa in acel interval de timp, adica restul de jucarii pe care le detineti, trebuie stranse in cutii de depozitare sau similar si puse undeva unde copii nu au acces, sau nu stiu de ele. Astfel eliminam tentatia initiala de a fi interesati de altceva imediat ce o jucarie pare plictisitoare.

Poate la inceput va fi dificil, insa incet incet sistemul va da rezultate foarte bune. Gandeste-te, de exemplu, cand esti cu copilul la parc si ai una, doua jucarii in rucsac. Se va juca cu ele in toate modurile care ii vin in cap. 

Daca de exemplu are o masinuta, o va plimba pe toate marginile, o va da pe tobogan si va observa cum “zboara”, o va baga in nisip, etc.

Ai incredere in acest proces si vei observa ca in timp va da roade.

Vei avea un copil mai rabdator, mai creativ, mai concentrat pe detaliile importante. In casa va fi ordine, iar jucariile pe care le-ai cumparat vor fi utilizate la capacitate maxima.

Un alt beneficiu este si acela ca nu vei mai cheltui atat de mult pe achizitii noi si noi pentru a tine copilul ocupat si satisfacut, iar copii nu vor fi superficiali, vor invata sa aprecieze lucurile, sa exploreze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *