Importanta Jocului in Dezvoltarea sanatoasa a copilului

Jocul este activitatea primordiala a copilului, prin joc copilul invata si se dezvolta.

Daca suntem informati despre toate aspectele si caracteristicile ce stau la baza jocului vom putea face alegeri optime in materii de jucarii si activitati pentru copil.

Asa ca haideti sa vedem care este importanta jocului in dezvoltarea copilului si sa intelegem ce jocuri sunt cele mai adecvate in functie de varsta.

Ce este jocul?

„Jocul este o stare de spirit pe care o ai atunci cand esti absorbit intr-o activitate ce iti ofera bucurie si o senzatie ca timpul sta in loc.
Si jocul este auto-motivat, asa ca vei dori sa te joci iar si iar.”
(Dr. Stuart Brown)

Jocul este o activitate de maxim importanta pentru copii, dar si pentru adolescenti si chiar adulti.

Prin joaca, copilul va experimenta atat cu partea fizica cat si mentala, spirituala, emotionala.

Cand copii se joaca, in creierul lor se construiesc noi conexiuni ce vor sta la baza capacitatii lor de a invata, de a relationa.

Jocul este un antrenament placut pentru viata reala, viata practica si pentru experientele adultului de mai tarziu, a modului in care abordeaza viata.

De ce ne jucam, care e explicatia biologica?

Joaca este un impuls biologic, fapt dovedit si observat stiintific atat la oameni cat si la animale.

Din punct de vedere evolutionist, joaca are rol in supravietuire si adaptare:

 • In ce priveste regnul animal, joaca are rolul de a adapta tinerele vietuitoare la mediu.
 • Prin joaca, puii de animale invata abilitati de supravietuire, cum ar fi vanatoarea, lupta, sau fuga, in cadrul unui context sigur si controlat.
 • La oameni, joaca este cruciala pentru dezvoltarea sociala si emotionala, precum si pentru achizitia de cunostinte si abilitati cognitive.
 • Prin intermediul jocului, copiii exploreaza lumea, inteleg relatiile sociale, si isi dezvolta functia executiva si creativitatea.

In ceea ce priveste neurostiinta si psihologia, jocul dezvolta in creier conexiuni importante:

 • Prin studii imagistice cerebrale s-a demonstrat ca joaca elibereaza dopamina ( un neurotransmitator asociat cu placere si satisfactie, bunastare) si reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului).
 • Joaca are un impact pozitiv asupra laturei pshilogice, fiind intrisec o activitate placuta si ajutand la construirea unor sentimente de satisfactie, de reusita, emotii benefice.
 • Studiile au demonstrat ca joaca influenteaza dezvoltarea structurala si functionala a creierului, in special in regiunile implicate in procesarea emotiilor, luarea deciziilor si rezolvarea problemelor.
 • Joaca stimuleaza neuroplasticitatea, procesul prin care experientele modeleaza si remodeleaza conexiunile neuronale.

Care este Importanta Jocului in Dezvoltarea sanatoasa a copilului?

Joaca infrumuseteaza si insufleteste lumea copiilor si a tinerilor, imbogatindu-le starea de bine, dezvoltand latura cognitiva, fizica, sociala si emotionala.

Prin joaca, micutii descopera lumea si se descopera pe sine.

Invata, de asemenea, abilitatile necesare pentru studiu, munca si relatii, precum:

 • Increderea
 • Stima de sine
 • Rezilienta
 • Interactiunea
 • Abilitatile sociale
 • Independenta
 • Curiozitatea
 • Gestionarea situatiilor provocatoare

Prin joaca, copiii isi pot afirma independenta fata de adulti, invatand despre propriile preferinte si antipatii in acest proces.

Ei isi pot perfectiona abilitatile de a forma si mentine prietenii cu colegii lor.

Invata sa-si astepte randul, sa imparta si sa faca compromisuri – toate esentiale pentru a creste si a deveni adulti agreabili si competenti.

Si desi joaca poate parea imaginara sau pur capricioasa, ea le poate permite, de asemenea, copiilor sa exerseze sarcini pe care vor trebui sa le indeplineasca singuri cand vor creste – cum ar fi gestionarea finantelor personale sau administrarea unei gospodarii.

Joaca ofera copiilor o oportunitate rara de a prelua controlul asupra propriului mediu – ei pot testa diferite experiente emotionale, cum ar fi agresivitatea spre exemplu, fara riscul unor consecinte adverse.

Dezvoltarea sanatatii fizice prin joc

Jocul fizic, cum ar fi alergatul, saritul coardei sau mersul pe bicicleta, ajuta copiii sa isi dezvolte:

 • O buna conditie fizica
 • Agilitate
 • Rezistenta
 • Coordonare
 • Echilibru

In special in epoca moderna, cand sedentarismul si joaca aproape exclusiv digitala au luat proportii, este extrem de important jocul in aer liber, jocul acompaniat de miscare fizica.

Copiii adora aceste tipuri de jocuri, nu e neaparat necesar sa fie sporturi, pot fi jocuri simple, in care coopereaza ca echipa, se ascund, alearga, sar, construiesc, dar foarte important, se misca.

In exterior si impreuna cu alti copii, se pot realiza jocuri de rol, jocuri cu mingea, iar copii vor adora aceste modalitati de a se juca.

Pe langa dezvoltarea fizica isi vor imbunatati capacitatea de a socializa, de a-si controla emotiile, de a-si gestiona fricile sau frustarile.

Copii invata ca poti gresi, poti pierde, te poti lovi sau te poti bucura, poti castiga lucrand cu ceilalti, si multe altele, emotii si experiente ce sunt esentiale in dezvoltarea lor.

Daca va ganditi putin, copii care fac sporturi si in special sporturi de echipa or merg constant la activitati unde socializeaza si se joaca, veti realiza ca acesti copii sunt mai „descurcareti”, mai sociabili, mai vorbareti, mai relaxati.

Dezvoltarea abilitatilor sociale prin joc

Jocul ii poate ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile sociale in relatia cu ceilalti. Prin ascultarea atenta, participarea activa si impartasirea experientelor de joc, copiii pot:

 • Sa isi exploreze sentimentele
 • Sa dezvolte autodisciplina
 • Sa invete cum sa se exprime
 • Sa gestioneze aspectele emotionale ale vietii

Beneficiile cognitive ale jocului:

 • Jocul stimuleaza curiozitatea si creativitatea copiilor, oferindu-le oportunitati de explorare si experimentare.
 • Jocul contribuie la dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor, gandire critica si luare de decizii.
 • Jocul stimuleaza memoria, atentia si concentrarea copiilor.
 • Jocul faciliteaza invatarea limbajului si a abilitatilor de comunicare.

Tipuri de jocuri importante pentru dezvoltarea copiilor:

 • Jocuri imaginative: Permit copiilor sa exploreze lumi si personaje fantastice, dezvoltand creativitatea, gandirea critica si abilitatile de comunicare.
 • Jocuri de rol: Ajuta copiii sa invete despre diferite roluri sociale, sa isi dezvolte empatia si abilitatile de colaborare.
 • Jocuri de constructie: Stimuleaza motricitatea fina, coordonarea ochi-mana si abilitatile de rezolvare a problemelor.
 • Jocuri de societate: Dezvolta abilitatile de comunicare, colaborare, respectarea regulilor si gandirea strategica.
 • Jocurile de miscare si in aer liber: Dezvolta abilitati fizice dar si cognitive si sociale, fiind implicati factori atat fizici cat si emotionali, metali.

In lumina informatiilor discutate despre rolul esential al jocului in dezvoltarea copiilor, se poate trage o concluzie inspirata de filozofia educativa a Mariei Montessori.

Ideologia Montessori subliniaza profunda intelegere si respect pentru procesul natural de invatare al copilului.

Montessori considera ca mediul educational ar trebui sa fie conceput pentru a sprijini dezvoltarea autonoma a copilului, oferindu-i libertatea de a explora si de a invata prin joaca si activitati practice care reflecta interesul natural si curiozitatea.

Joaca nu este doar o activitate de petrecere a timpului liber, ci un vehicul complex si multidimensional pentru invatare si dezvoltare.

Ea permite copiilor sa isi exprime independenta, sa descopere preferintele personale, sa dezvolte abilitati sociale cruciale precum colaborarea, partajarea si compromisul, si sa exerseze abilitati viitoare necesare in viata de adult.

Prin joaca, copiii isi testeaza si isi extind limitele, explorand noi roluri si scenarii in siguranta si cu imaginatie.

Reflectand asupra acestor aspecte, se poate observa ca opinia Mariei Montessori despre importanta mediului pregatit si a educatiei centrate pe copil se aliniaza strans cu beneficiile recunoscute ale jocului.

Ea a promovat o abordare care respecta individualitatea fiecarui copil si incurajeaza initiativa proprie si descoperirea personala, principii care sunt imbogatite si amplificate prin joaca.

In concluzie, putem aprecia cu adevarat ca joaca nu este doar o activitate de baza in copilarie, ci o piatra de temelie esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.

Prin imbratisarea si facilitarea jocului, oferim copiilor uneltele necesare pentru a creste ca indivizi autonomi, creativi si bine adaptati, capabili sa navigheze complexitatile lumii cu incredere si competenta.

Astfel, joaca se dovedeste a fi nu numai fundamentala pentru dezvoltarea copilului, ci si un drept al copilului ce merita sa fie protejat si promovat in toate mediile de invatare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *