“ Scopul copilariei timpurii ar trebui sa fie activarea dorintei innascute de a invite”
(Dr. Maria Montessori )
Jucarii Bebelusi – Invatarea incepe chiar de la nastere
85% din structura creierului este deja formata pana la varsta de 3 ani.
In prime 3 ani de vista, creierul isi stabileste tipare de procesare a informatie, ce vor fi folosite pe parcursul intregii vieti.
Astfel ca, experientele timpurii ale copilului afecteaza calitatea arhitecturii creierului. In aceasta perioada se formeaza fundatia pe care dezvoltarea ulterioara se va indeplini.
Foarte important este ca primele experiente ale copilului au in special un impact major, fiindca tot ce va experimenta ulterior va fi inregistrat in relatie cu situatiile anterioare.
Efectele primilor 3 ani de viata sunt definitive si toate momentele care survin, abordarea, emotiile, intelegerea diferitelor situatii, isi au radacini in copilaria timpurie.
Imbogatirea primilor 3 ani de viata a copilului, nu prin jucarii scumpe si foarte galagioase, prin experiente si materiale benefice dezvoltarii, va da roade pe termen lung.
Incepand cu jucariile pentru bebelusi, iar mai apoi cu materiale educative utilizate in cadrul cresei, gradinitei sau acasa, fara a uita, totusi, de implicarea parintilor in activitatile celor mici.
Dragostea si atentia, chiar daca limitata in timp, dar oferita zilnic sau aproape zilnic, vor adauga ceva ce nici o jucarie, educatoare, bunastare materiala ar putea vreodata oferi.
Activitati Montessori si nu numai, explorarea naturii, plimbari, povesti, dialoguri, activitati sportive realizate impreuna cu copilul tau ii vor aduce numai beneficii la nivel cognitiv, emotional, al increderii in sine si stabilitatii psihologice si afective.
Mediul inconjurator ajuta la dezvoltarea armonioasa a creierului bebelusilor
Desi unii parenti cred ca bebelusul nu are envoi decaf de o zornaitoare sau un carrousel, numeroase studii arata ca acei copii ce cresc intr-un mediu inconjurator stimulant au rezultate mai bune pe termen lung.
In mod natural, va puteti gandi la copii care au frati mai mari si cresc intr-un mediu unde deja sunt o multime de jucarii, jocuri, se vorbeste mult, se canta, se urmaresc desene, se citesc povesti. Unde sunt frati mai mari apar si prietenii acestora, atat in casa cat si afara la joaca. Bebelusul este inconjurat de voci de copii, veselie, jucarii de toate formele si culorile.
Acesti copii vor invata sa citeasca mai repede, vor fi mai receptivi, mai interesati, mai dornici sa invete, fiind stimulati mai mult.
Dezvoltarea cerebrala este dependenta de activitate, astfel ca, tot ce un bebelus sau copil atinge, gusta, vede, aude sau miroase are un impact direct asupra circuitelor neuronale. A-l expune pe bebe la o varietate de stimuli potriviti varstei si nivelului lor de dezvoltare, oferind provocari pentru exersarea diferitelor lor abilitati, va forma o fundatie solida pentru viitor.
Invatarea prin joaca
In prezent, exista o multime de jucarii pentru bebelusi ce au ca principiu invatarea ghidata, joaca educativa, fiind dovedit ca acestea ajuta la progresul accelerat al limbajului, exprimarii, socializarii si nu numai.
Dincolo de aceste aspecte, asigurati-va ca cei mici isi doresc sa se implice intr-o anumita activitate sau sunt atrasi de o anumita jucarie oferita. Nu fortati copilul daca nu prezinta interes sau se plictiseste imediat. Daca alti copilasi pot realiza o activitate sau invata mai repede sa foloseasca o anume jucarie nu inseamna ca trebuie priviti ca etalon si luati ca exemplu. Fiecare copil are ritmul propriu si interesele proprii si preferintele personale.
Perseverenta in activitati si jocuri
Copii invata cel mai bine atunci cand le sunt prezentate activitati sau jucarii ce implica o provocare moderata – conforma cu varsta si dezvoltarea. Nu trebuie sa fie nici prea dificil fiindca vor deveni frustrati, nici prea simplu pentru ca se vor plictisi si abandona.
Majoritatea jucariilor de tip Montessori de exemplu sunt gandite urmand un curriculum astfel ca cei mici vor pasi intr-o zona ideala de invatare prin joc, prin activitati. Montessori realizeaza o harta a dezvoltarii, pe etape, astfel ca fiecare jucarie sau material pus la dispozitia copilului, il va duce catre practicarea unei noi abilitati pana la perfectionarea acesteia.
Jucarii Bebelusi – selectie de jucarii potrivite de la 0 la 12 luni
Primele jucarii de bebelusi sunt zornaitoarele sau jucariile de dentitie. Potrivite de la varste mici, alaturi de un carusel de calitate, pana la varsta de 3 luni pot fi suficiente.
Alege modele mai simple, iar pentru a-i stimula motricitatea sunt potrivite cuburile din silicon sau mingiutele din silicon ce pot fi stranse in manute.